Massageterapi  

Massageterapi används som ren friskvård, vid rehabilitering samt för att öka välbefinnande. Det är en riktad behandling mot skador, muskelproblem, smärta. Massageterapi används ofta som ett komplement till andra metoder, t.ex. träning.

Svensk klassisk massage är en teknik där massören använder sina händer för att behandla huden, vävnaden och musklerna med tryck, strykning och töjning.

Muskeltöjningar inom PNF (proprioceptiv neuromuskulär facilitering) är en mycket specifik behandlingsform där varje muskel eller muskelgrupp behandlas var för sig, både förebyggande och behandlande vid vissa tillstånd i rörelseapparaten.

Muskelpressur tillämpas efter den inledande massagebehandlingen för att lösa upp muskelknutor (myoser) eller triggerpunkter. Triggerpunkter är ömma punkter lokaliserade i muskler och bindvävshinnor.

Exempel där massageterapi med muskeltöjningar kan användas är:

- stelhet
- kramper
- muskelspänningar
- myoser
- svullnader orsakade av dålig cirkulation
- belastningsskador
- ischias
- träningsvärk
- ont i ryggen.

Förutom rena muskel- och förslitningsskador behandlar man även oro, stress, koncentrationssvårigheter, sömnproblem, huvudvärk, utmattningsdepression, mag- och tarmbesvär. Effekter av muskeltöjningar är bl.a.:

- spänningarna släpper
- muskelflexibiliteten och ledernas rörelseförmåga förbättras
- blod- och lymfcirkulation ökar
- muskelömhet och smärta i muskeln minskar
- immunförsvaret stärks
- koordinationen förbättras

Med massage känns det inte bara skönt – massageterapin angriper orsaker istället för att bedöva smärta. Dessutom frigörs oxytocin, som kallas ”lugn och ro”-hormon, vid beröring och hjälper till att vi blir mer avslappnade och lugnare. En biverkningsfri medicin!

 

Tui-na  

Den traditionella medicinen har sin grund i filosofiska uppfattningar, erfarenhet och tradition. Tui-na terapi är tillsammans med akupunktur, örtmedicin och qigong en viktig del av den traditionella kinesiska medicinen. Enligt dess utgångspunkt strömmar livsenergin (qi) genom människan via meridianer. Obalans av qi i kroppen resulterar i dålig hälsa. Syfte med tui-na terapi är att återskapa energibalans vilket leder till god hälsa.Tuina 2008

Tui-na terapi är en dynamisk och effektiv behandling vars huvuduppgift är att behandla sjukdomstillstånd, men används också förebyggande och som avslappning. Själva namnet Tui-Na kommer från två vanliga tekniker i massagemetoden: Tui som betyder sträck och Na som betyder dra. Med hjälp av olika massagegrepp och manipulationer på meridianer och akupunkturpunkter påverkas energi i vår kropp. Även passiva rörelser i extremiteter samt akupressur används i behandlingen.

Några av vanligt förekommande tillstånd som framgångsrikt behandlas med tui-na är tennisarmbåge, nackspärr och ryggskott. Den direkta effekten av behandlingen blir en starkare lokal blodcirkulation, läkning av skada och uppmjukning av vävnaden. Samtidigt påverkar tui-na fysiologiska funktioner av kroppens inre organ.

 

Kinesologi tejpning 

Metoden utvecklades av den japanske kiropraktikern dr. Kenso Kase i samarbete med företaget Nitto Denko på 70-talet. Det huvudsakliga målet var att förstärka kroppens egen läkningsprocess, vilket ledde till tillverkning av en elastisk tejp med hudens karakteristiska egenskaper. Genom kinesiologiska tester (kinesiologi=rörelselära) utvecklades appliceringstekniken som i sin tur gav upphov till namnet på tejpen.

Användningområden

Kinesiologi tejpning används idag inom sjukvården samt på idrottsutövare i Asien, USA och Europa som ett starkt komplement till annan behandling. Jämfört med sporttejpning, som skyddar led och muskel genom att begränsa rörlighet och därmed minska cirkulation, har kinesiologitejpning följande fördelar:

minskar smärta
ger passiv support i leder
verkar förebyggande
aktiverar svag muskulatur
förebygger kramp
reducerar inflammation och ödem
ökar rörelseomfång
korrigerar bl. a. hållning.

Via de veck som bildas genom appliceringen av tejpen lyfts huden och skapas det mer utrymme mellan hud och muskler vilket påverkar mikrocirkulationen och reducerar trycket på receptorerna.

Effekter av kinesiologi tejpning

Normaliserar muskelfunktion
Främjar mikrocirkulation
Aktiverar det lymfatiska systemet
Stödjer funktion i leder – tillåter full rörelseomfång
Påverkar de inre organen via viscerala (inälvstillhöriga) reflexerRegndroppstekniken

Regndroppstekniken är en kraftfull behandlingsmetod som hjälper kroppen att korrigera defekter i ryggradens kurvaturer genom att terapeuten använder sig av eteriska nyckeloljor. Inom Regndoppstekniken kombineras aromaterapi med Vita Flex-teknik och väldigt mjuk energimassage. Tillämpningen är icke-invasiv och ger kroppen balans och harmoni – fysiskt, mentalt och känslomässigt.

I Regndropstekniken används Young Livings eteriska oljor av terapeutisk klass. De bekämpar skadliga mikrober, balanserar kroppens funktioner, höjer humöret, fungerar som antioxidanter  och renar kroppen.

Regndoppstekniken används till att

- minska smärta och inflammationer
- öka cirkulation
- frigöra emotionell stress
- stimulera avgiftning av kroppen